Tuesday, July 12, 2011

AIS KRIM GORENG..err...fried ice cream?

Salam sejahtera semua!

Okay apa menu minum petang korang tadi? Seperti yang telah di beritahu, Beeha akan buat aiskrim gereng. Apa? Beeha asyik buat menu senang je. 
eh, memang lah, kalau susah tobat malas. 

ini lah dia rupanya Aiskrim goreng ku yang tidak seberapa....



Cara-cara nya ialah...

ambil 2 keping roti...letak 1 scoop Aiskrim..then , ambik cawan, potong aiskrim tu supaya jadi bulat macam kat atas tu...pastu tekan2 tepi (klim) supaya aiskrim tak keluar...
Make sure guna roti yang lembut ya! Beeha selalu guna Roti gardiner .
then bungkus dalam plastik atau letak dalam tupperware, simpan dalam peti sejuk beku selama beberapa jam supaya beku.

Then, masa nak goreng...

Panaskan minyak, agak-agak , jangan banyak sangat, jangan siket sangat. 
Pastikan minyak betul-betul panas. 
Baru goreng roti tu...sekejap je, jangan lama sangat ye...

Minyak kena panas betul-betul..

Tu je..hee...
presentation agak kurang cun ..ni setakat nak mengketedaros diri sendiri, dan family. buahaha
SEKIAN TERIMA KASIH.

P/S: untuk seseorang yang telah saya amanahkan sesuatu..tak baik buat orang tertunggu-tunggu..kan saya tolak baik-baik..amanah-tetap amanah..kalau tak pulangkan.. :)


39 comments:

SoLy SoLicious said...

yum3....sedapnye....
nak try la buat.~ heeeee

haslinda said...

kite suke makan aiskrim goreng sgt2. tp tau mkn je, x pnh wat. now da ada yg berbaik hati share cara nak buat, y not kte try buat sndiri plak kan...

tq beeha coz share cara2 nak wat :)

i'm ezza haniza said...

tetibe rasa lapar!

Goreng Pisang said...

cikgu...nk tanya..hehe..klim mcm tu shj ke?..xkeluar ke isi masa menggoreng cikgu?

Beeha B. said...

@soly: sila2..

Beeha B. said...

@linda: try la buat..heheh..dulu2 ingat susah ..rupenye senang je bah..

Beeha B. said...

@ezza: cepat masuk dapur makan maggie..eh. hehe

Beeha B. said...

@sygku uni: roti yang lembut bereh belako...klim gitu jah...kalu roti keras...tubik habis..

Darkbatman said...

mcm best je?pandainya masak.. :D

Princess Feyqa said...

gune roti ape eh? dlu mase skola beli kt johor je, kt kl xpernah nmpk lah huk3~~

MIERAH HALIM said...

wow...selame ni tau makn je, thanks sudi kongsi rasepi..leh try buat pas ni..

Beeha B. said...

@darkbatman: OMG!OMG! OMG ! blogger femes komen blog ku..ngeh3x..

Beeha B. said...

@feyqa: roti putih biasa tu je...yang buat sadwich tu...roti gardiner ke..murah n lembut... sng nak klim tepi..

Beeha B. said...

@miera: dah buat hantar utk beeha sket..

IEQAH said...

Shedap tak????
NK jugakkkk

fiLfiL said...

emm.. sdapnyer..
nk try bt lah nnty ;)

athirah said...

waaaaaaa...bes nyer. nyum2x

Beeha B. said...

ieqah: of kos la sedap...:)
filfil: cube2....:)
athirah: ni resepi menambah kolesterol..hahha..

nazirah said...

wah best2.. tanx for the info ek ;)

S h i d a said...

Cdpnyee! :D

Beeha B. said...

buatla nanti k...heheh

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock said...

bestnya ..kalu mkn sambil minum neskepi panas lagi best :)

syaz@rozelt said...

hai beeha!hehe..

erm x pernah pon makan ice cream goreng...resepi yg menarek n senang nak buat..kena cuba nie..hihi

Dianaa said...

Sedap ke?

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

mcm sedap je...heee.. tak pernah makan pon aiskrim goreng ni.. (^^,)

Syaza Kelyza said...

sedapnyaaaa :D

♥ adlin roshaida ♥ said...

kecur air liur :)

L-mi Redzz said...

sedap x?? tgk mcm best je...nk sikit blh??? hehehe =)

Famili Ceria said...

huu...aiskrim goreng tue...nampak cam best jer....meh cikit..

http://depalma-sp.blogspot.com/

cik pha said...

bessnyeee! nk satu behaa,meh kit tukar saya bagi nasik kerabu..hehe

cik pha said...

bessnyeee! nk satu behaa,meh kit tukar saya bagi nasik kerabu..hehe

rara pinkmafia said...

sedapnya,bile lah nk merana ni eh.

tonaH iS herE said...

guna roti gardiner....

nak beli kat mana tu...

nak try wat la...

cam bes je

Budak Chomot said...

Sedapnyeeeeeeeeeee. Tolong pos satu ke sini boleh? Hehe

Beeha B. said...

hazlan: dengan jus oren lagi kawww..hee...

syaz: cuba la..sng sgt tau..

Beeha B. said...

diana: opkos sedap!

Beeha B. said...

izzat: try la dulu..
syaza: best oo..
adlin: jgn x cube..
l mi:mestila sdp! hee
ceria: nah..tgk gmbr je...hee
cik pha: meh la post kt trg...hee
rara: try la buat..amat sgt sng..
tonah: roti biase tu je...high 5 pun boleh..
comot: kalau pos cayaq la aiskrimnye.. heee

Bulat said...

waaa.. blh cbe buat niy.. waaa!! tQ beeha!!

amir aizat said...

fuyyoh pandai buat sendiri dah,huhu