Tuesday, August 16, 2011

RESEPI: SOMTAM SINDARELLA




Hai si kacak dan si cantik semua!! Hari ni Beeha nak bagitau tentang 2 resepi kampung yang menjadi favourite Beeha. Bukan sahaja pada bulan puasa, tapi bulan-bulan lain jugak. Gambar agak buruk sket di ambil tak tau la kenapa. Pencahayaan kurang agaknya.


SOMTAM



Yang ni Beeha buat petang Kelmarin. Frust gila sebab betik agak masak. So, lembik. Lepas tu Kangkung, kacang panjang tak ada.


Bahan-bahan


Betik belum masak/mempelam/ kulit tembikai/ Epal
(Beeha guna betik)--> racik halus-halus
Lobak merah--->Racik halus-halus
Kangkung
Kacang panjang-->potong la pendek-pendek
Udang Kering--> Beeha guna udang kering makcik beli dekat Sarawak!
 Besau-besau. Sedap

Kuah dia atau ramuan dia kot. Hee..

Bawang putih
Kacang Tanah--> Goreng la dulu.
Sos Ikan 
Limau kasturi
Cuka (Sket je) 
Gula( Sket je)
Cili (bilangan terpulang pada yang mampu)
Tomato Ceri (Beeha guna Tomato biasa itu sahaja.Potong panjang-panjang.)

Cara-caranya

Bawang putih tu tumbuk kasar-kasar dalam lesung batu. Kalau kat kedai, dorang guna lesung kayu besar tu kan? Umah Beeha takde benda tu...

Pastu semua bahan-bahan tu gaul-gaulkan lah. Macam cili, kacang tu tumbuk kasar-kasar gak. 

Siap. Dah siap gaul-gaul, baru letak kangkung atas tu. Tapi rumah Beeha tak de kangkung..
Rasa awesome..(suka hati r nak puji diri sendiri gak) Cuma betik tu la, agak masak. sket lagi dah nak masak so lembik sket. 

Lepas tu gambar kurang puas hati. 

Sekian Terima kasih.