Tuesday, August 2, 2011

PUDING GULA HANGUS

Hai semua. macam mana hari pertama anda puasa. Best tak? banyak tak korang borong di bazar ?
My mom kalau bulan puasa amat jarang sekali ke bazar. Seminggu sekali sahaja. Memandangkan puasa  tahun ni di rumah, jadi agak seronok sebab boleh makan banyak-banyak. Eh. ye ke banyak.

Masa diploma dahulu, Beeha kalau ke bazar mesti cari puding gula hangus. Tak tau kenapa. Kalau zaman di MRSM pulak, cari putu bambu..eh ke bamboo...memang bulan puasa, menu yang digemari memang makanan tu di samping murtabak, dan juga ayam Honey. Bulan lain tak mengidam ok.

So tadi petang Beeha buat lah Puding gula hangus. KECEWA! teksturnya tak cantik walaupun puas ku potong elok-elok. Sampaikan my mom tanya apa yang nampak tekanan sangat nak potong puding tu. Potong je la , hidang. Masa tu nak je Beeha sketch tunjuk bentuk yang di ingini. 


Lantak lah rupa buruk pun asal rasa sedap sudaaaaaaa...

5 sudu gula di hanguskan hehe..
*5 biji telur
*5 sudu gula lagi
*1 tin susu cair
*esen vanilla
*1 sudu tepung kastard

pukul dengan garfu bahan-bahan bertanda * dan masukkan atas gula hangus . Kukus sampai masak. masuk dalam pti sejuk untuk di sejukkan.

Kalau kat bazar Ramadhan, RM2 satu slice..sanggup beli hari-hari?

TAK




14 comments:

hira said...

best! nanti saya nak try. petang tadi nampak dekat bazar tapi tak berkeinginan la pula untuk beli. mahal~ hahaha :D

Bulat said...

waaahhhh!! nak gila!! nak gilaaa!!! bestnyerrrrr!!!!!!!suker la..hahaa

♥ p a a n i ♥ said...

senang tak nk buatnyeee?? mcm nk try lah. huhu

Beeha B. said...

hira: try la comfirm jadi..
bulat: nak gila? haha
paani: amat sangat senang nak buat...mmg comfirm akn jd..

Sheda Argos ツ said...

adoi fav ni hihi.. kira ok la tuh jd mest sedap hihihi.. adoi mch kumen blog kite eyh biase2 je..hihi ase templet kite same laa.. kite gune templet designer jew..=P

NuR 'aQiLaH said...

sedap!

tp malas nk buat huu

Beeha B. said...

sheda: tapi blog kamu cantik bangat sih! hee..same lah..beeha pun fav jugak PGH ni..

Beeha B. said...

aqilah: ololo..malas xbleh la..

Syazwan Che Deraman said...

hangus laaa...

selamat bersahur :)

linda a.k.a ibusumaiyah said...

alahai...cedapnyer...tapi buat aritu tak jadi gini...bersarang sikit..

nanti nak try lagi...:)

cik rama-rama said...

saya duk rumh jrang juga g bazar, kalu duk time stdy dlu, mmg pelanggan tetap bazar..hihi..

nt nk cube lar resipi ni..thanks sharing.. :)

cha apple said...

tol...aku pun wat sndiri gak.berbaloi kan..hehe..

Beeha B. said...

ibu sumayyah: nanti try lagi..hee..
rama2: same2..:)

Beeha B. said...

shida: tu ah aku wat diri je..banyak sket leh mkn. hehe