Wednesday, July 20, 2011

MEE REBUS MISKIN

Pagi tadi Beeha bangun lambat gila. Pukul 9 tengok my parents enggak ada dong di rumah..mummy daddy pergi meeting( ecewah) Meeting sebab my cousin Ahmad nak nikah lah! ya lah..semenjak bergelar anak tunggal tak rasmi asyik alone je... Bila tengok macam ni, perasaan meronta-ronta supaya kakak segera berpindah ke firma architecture di Terengganu semakin kuat. Oh menipu nye aku.

Semalam mak tanya, agak-agak bagus kakak di KL atau Dungun. Opkos la Dungun, bleh vroooom sana vroom sini..ok, aku tipu lagi. Kakak aku garang dia tahap Naga tak makan 5 bulan. ( kau sedar tak kakak ko selalu baca blog ko) 

takpe3x... aku jelaskan kemudian. ngeheeee....

Dalam kul 12 pulak perut tiba-tiba bergendang lagu Brory Marantika, hati mengeluh...alah bila mak nak balik ni....

Okay, Beeha mengeluh sebab sekarang Beeha di rumah satu lagi.. kami ada 2 rumah...tahun depan insyaallah beraya di rumah baru...(Rumah yang parents kerja tak kira ye..tu rumah Felda yang punya...) 

Rumah satu lagi ni  almaklumlah balik jarang-jarang..Barang dapur ngak ada...apa pun x bleeeeh...Bila Beeha bukak peti,...

MEMANG TAK ADA APA....


Ada Mee kuning, sayur pun itu je ada..dan
 juga secoet sotong yang balance malam tadi.

Adakah kalian rasa Beeha akan buat mee goreng? TIDAK saya tak berapa makan pedas sekarang sebab jaga suara,...nak masuk AKADEMI FANTASIA...(nampak nau nipu, AF dah habis)

masa ni memang merungut gila la...sebab tak ada bahan apa-apa..


stock Bawang pun secoet je...
mak cakap rumah ni tak leh beli barang dapur banyak-banyak sebab jarang balik,nanti punah ranah
jadi kena beli cukup-cukup pakai..

Yo lah tu....

tiba-tiba ternampak ini dalam peti..


Terlupa pula daku ada skill membuat cili jeruk yang mendapat kritikan hebat dengan potongan secara tebal-tebal supaya anak gajah pun boleh makan... ( Dah nak cepat ..alasan3x)

TING DAPAT IDEA!






















beeha masak


MEE REBUS...

Tiba-tiba sebaik sahaja api di matikan dari atas dapur
my mom n dad pun sampai..
mak tanya

" Masok mende??"
"Mee Rebus MISKIN" kah3x

okay, Beeha tak plan pun mak akan sampai..jadi kiranya hidangan tu untuk seorang tapi boleh makan 3 orang. Itulah kelemahan Beeha, suka masak banyak-banyak macam nak buat kenduri (tipu) .. tapi semua LICIN.. teehee...walaupun MISKIN-MISKIN TAK ADA BAHAN, 
sedap juga baaa...


Untung si dia...JIMAT LA AWAK BELI BARANG DAPUR...tengok, tak ada lauk pun saya leh kasi awak makan nanti. " -.-"


Bahan-bahan:
Mee kuning
bawang merah- hiris
bawang putih- ketuk
lada hitam-tumbuk kasar
Lada hitam aji shio
Bawang besar Belah 4
sayur sawi
sotong
stock cube ayam
garam
serbuk perasa

Beeha tumis dulu bawang merah ngan bawang putih tu...tapi rasanya mee rebus, campak je..mana ada tumis-tumis kan..pastu masuk sotong sekali...heee....:P


pastu masuk air..dan semua  bahan-bahan di atas...
wah siap suda MEE REBUS MISKIN....
Syukur alhamdulillah...dapat jugak makan hari ni..olololo....

ni pun baru balik dari membeli barang dapur..sebab duduk rumah ni sampai Sabtu ..

Okay..tu je sekian terima kasih.



5 comments:

tonaH iS herE said...

hehe tetiba plak rasa terliur nak wat mee rebus gak...heee~

Beeha B. said...

jangan lupa tambah bahan-bahan lain..ni beeha tak cukup bahan...

ashraf said...

slme ni resepi asyik ade prkataan malas je..kali ni miskin pulak..
nk u msk utk i...ks gomuk..

blasahje said...

miskin bahan je wok kan? tapi hati ikhlas nak memasak, sodap jo...he3...

Xavi De said...

da la ngah lapar, terbace lak entry ni...cepat cari makanannnnn...