Tuesday, August 16, 2011

RESEPI: SAMBAL IKAN MASIN BAKAR ALA SINDARELLA


Ini Resepi kampung je la..saya orang kampung. ekekek... Saya tak lupa asal usul saya...Supaya bakal suami kalau baca entry ni, kena faham selera Beeha macam mana! Faham tak?!

Eh tetiba. Sebenarnya excited gila Master chef Malaysia dah nak start!! Oh I can't wait..Sumpah tak sabar. Tengok Master Chef Australia and US pun dah addict sangat-sangat. Malaysia macam mana la  erk..Tak sabar!

Oh, gambar kat atas tu gambar apa? Korang tak selera nak tengok? Sampai hati korang!
Kalau korang rasa, maunya menambah nasi 5 pinggan.

Bahan-bahan

3-5 ekor Ikan masin/ ikan kering
Buah Stor ( Terengganu) / Buah kundang (bahasa Standard)./ Mango Plum dalam bahasa Inggeris. ekekke..ye ye je aku.
cili padi

Cara-cara

Ikan kering / ikan masin tu korang bakar dulu sampai masak
Then, tumbuk halus bersama cili padi dan biji kundang.

Pergh..sedap wei makan dengan nasi panas..

Buah kundang ni memang sedap buat sambal ala-ala macam ni. Kalau guna ikan bilis pon sodap.

Ni gambar buah Kundang Beeha search Google

i do not own this photo





4 comments:

Lalalililulu said...

dpt rasekan kesedapan nyer..hukhuk

aiNa yaZiD said...

wah,,,~! tergugat air liur tengok. hehehe...

the alifah said...

PERGGGHHH.. leleh airliur.

nadya said...

terliur....nyum3....